Är det delbart? – om att ta, ha och dela nakenbilder

Ett utbildningsmaterial för skolor i syfte att öka kunskapen om och förebygga sexualbrott mot barn på nätet. Eleverna får insikt om konsekvenserna av att dela och sprida bilder.

Svarsbilder från polisen att skärmdumpa

Att skicka nakenbilder till någon under 15 år, eller till någon som inte har bett om det är ett brott. Här är en bild som du kan skärmdumpa och använda i den situationen.

Det kan vara olagligt att pressa någon under 18 år att skicka nakenbilder. Här är en bild som du kan skärmdumpa och använda i den situationen.

Mer information och fler bilder i andra format finns att hämta på polisens hemsida. Se mer här.

Sumar Kollis Tiktok-guide

Sumar Kolli arbetar som skolkurator och föreläsare. Kanske minns ni honom från vår temavecka där han medverkande som gäst. Han är också aktiv på bl.a. instagram där han sprider sin kunskap om nätet, sociala medier och erfarenheter till föräldrar och ungdomar.

Vi vill tipsa om hans TikTok-säkerhetsguide. En populär app bland barn och unga. I guiden visar han hur du gör ditt barns användande på appen så säkert som möjligt. Ta del av hans fantastiska guide nedan.

1. Se till att ditt barns TikTok-konto är privat.

Att göra ditt barns konto privat innebär att ditt barn (eller du) måste godkänna alla som vill följa det, vilket gör att du kan se till att det bara är folk du och ditt barn känner. Inställningar > Sekretess > Privat konto.

2. Låt inte andra människor hitta ditt barns konto.

Som standard kommer TikTok att dela ditt innehåll genom att presentera det på sidorna ”För dig”, även för personer du inte känner. Om du vill förhindra att främlingar ser ditt barns videos kan du stänga av alternativet. Det gör att kontot inte kommer att rekommenderas till andra användare, och kommer heller inte hittas via sökmotorer. Inställningar > Sekretess > Föreslå ditt konto till andra.

3. Tillåt inte interaktioner från okända.

Andra TikTok-användare kan interagera med ditt barns konto och innehåll på flera sätt, ex. genom att kommentera, ladda ner videon som ditt barn lagt upp eller skicka meddelanden. Du kan se till att det bara är ditt barns vänner som kan interagera med kontot. Att blockera meddelanden är extra viktigt eftersom privata chattmeddelanden lätt kan missbrukas. Inställningar > Sekretess > scrolla ner till Säkerhet > klicka i begränsningarna.

4. Hantera skärmtid.

Den genomsnittliga användaren tillbringar 52 min. om dagen i appen. Begränsa tiden och välj din tidsgräns. Efter att din valda gräns är uppnådd kommer ditt barn helt enkelt att kastas ur appen. Här är det även möjligt att välja ett lösenord för att förhindra att ditt barn ändrar denna inställning i framtiden. Inställningar > Digital hälsa > Tidshantering för skärm.

5. Använd Begränsat läge för barnkonton.

Detta är en av de VIKTIGASTE inställningarna för alla TikTok-föräldrar. Begränsat läge hindrar olämpligt innehåll från att vistas för ditt barn. Även här går det att ställa in ett lösenord för att förhindra att ditt barn ändrar den här inställningen senare. Inställningar > Digital hälsa > Begränsat läge

6. Utnyttja familjesäkert läge.

Du kan använda kontot både som ”Föräldrar” och ”Tonåring”, och få fjärråtkomst över ditt barns TikTok-konto. Då kan du från din egen enhet styra hantering av skärmtid, direktmeddelanden, begränsat läge (blockera olämpligt innehåll för ditt barn. Inställningar > Föräldrakontroll > Family Pairing.

“Tjejer måste sluta skicka bilder” – Rapport från ECPAT Sverige


Idag släpper ECPAT Sverige rapporten “Tjejer måste sluta skicka bilder” som handlar om pojkars attityder och beteende vad beträffar så kallade ”nudes” (alltså nakenbilder). Rapporten är skriven av Peter Andersson och berör också intimitet, sexualbrott samt åldersskillnader. Några av de saker som sticker ut är följande:⁣

🔶 Pojkar ser skickandet av nakenbilder som en naturlig del av sexualiteten men lägger ett stort ansvar på den som skickar om bilderna sprids.⁣

🔶 Pojkar ser också spridandet av bilder som ett problem för flickor snarare än pojkar och anser att flickor måste vara försiktiga och helst sluta skicka.⁣

🔶 Flickor borde inte heller ge efter om de pressas, hotas eller tvingas.⁣

🔶 När det ena barnet är under 15 år och det finns en tydlig åldersskillnad mellan barnen anser pojkar fortfarande att det yngre barnet har ett stort ansvar att skydda sig mot sexualbrott.⁣

Vill du som vårdnadshavare eller skolpersonal ha tips eller råd kring hur du pratar om dessa känsliga frågor med barnen och ungdomarna så är du välkommen att höra av dig till oss på Nätpolarna. Vi samarbetar med många experter i dessa frågor och guidar dig gärna om du behöver vårt stöd. 🧡💪🏼⁣

P1 Kropp & själ: När polisen ringer rasar världen – om sexuella övergrepp på nätet

De senaste åren har flera stora rättsfall uppmärksammats där barn utsatts för sexuella övergrepp på nätet. I fallen finns, tillskillnad från andra typer av brottsmål som rör sexualbrott, ofta stark bevisning i form av bilder och chattar. Bilder och chattar som offren i många fall skickat i största hemlighet för vuxenvärlden – där polisförhör och rättegång känns som ytterligare ett övergrepp.

Programledare: Stina Näslund
Producent: Alice Lööf

Föräldraguiden

Här kommer en ”Föräldraguide” till dig som arbetar i skolan att dela med föräldrar med kunskap om hur vi kan förebygga psykisk ohälsa hos unga.

Arvsfondsprojektet ”Det syns inte” med hjärnforskaren Sissela Nutley har sammanställt informationen som även en rad partnerorganisationer inklusive Stiftelsen Let’s Make Love Great Again står bakom.

Vi hoppas att detta brev kan stötta föräldrar till att se över familjens grundläggande behov och uppmuntra till ett balanserat användande av digitala medier.

Dela gärna med föräldrar inför kommande föräldramöten.

Tillsammans gör vi nytta.

P1-Morgon: Ny rapport om hur unga påverkas av digitala medier

  • Det finns en koppling mellan barn och ungas närvaro i digitala medier och hur dom mår psykiskt.
  • Det visar en rapport från statens medieråd som släpptes under fredagen.
  • Hör en av medförfattarna Sissela Nutley, doktor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet och Lotta Borg Skoglund, överläkare och docent i psykiatri vid Uppsala universitet, berätta mer.


SR Ekot: Yngre barn kränker varandra digitalt – 10-åriga Luna mobbades via sms

I Sveriges Radios enkät vittnar hundratals låg- och mellanstadierektorer  om hur barn i allt större utsträckning utsätter varandra för digitala kränkningar. Mobbning eller kränkningar via mobiltelefon eller dator är ett problem som förekommer lågt ner i åldrarna på många skolor. 

10-åriga Luna vittnar i inslaget ”Till slut ville jag inte gå till skolan. Många var så taskiga så jag orkade inte mer”.

PODDTIPS! – Gamer P1 Dokumentär

En dokumentärserie i fyra delar från Sveriges Radio.

Vad händer när det går riktigt snett för barn och unga i spelvärlden, utan att någon vuxen ser?
Med hjälp av 14-åriga Victor granskar Ekot och P1 Dokumentär fall då barn råkat illa ut, och vuxenvärlden inte lyckas ta ansvar.

Ci sono prove scientifiche che è possibile tale orgasmo. Lo studio che utilizza i risultati del cervello MRI ha dimostrato che la stimolazione dei capezzoli attiva le stesse parti del cervello che https://farmaciapotenza.com/viagra-generico/ la vagina o il clitori. Questa zona è indicata come una corteccia sensoriale genitale. Quindi tutto è possibile!