Brott på nätet

Vad klassas som ett brott?

När går näthat över gränsen och blir olagligt? Den typen av näthat som faktiskt är straffbart kan lite förenklat delas in i tre olika kategorier: förtal, kränkning och olaga hot. Vi ska försöka förklara dessa brott så tydligt vi kan.

Förtal

Att det är olagligt att dela nakenbilder eller filmer på någon annan förstår nog de flesta, men enbart genom att sprida falska rykten om någon annan kan du faktiskt vara skyldig till förtal. Förtal är ett brott och det är själva spridningen av ryktena, filmerna eller bilderna som är den brottsliga handlingen. Det är alltså inte brottsligt att hitta på en lögn om någon, men att sprida den vidare kan definitivt vara det.
Exempel på förtal kan vara att skriva på någons Instagram att personen haft sex med hur många som helst, att skriva på sin blogg att en person fuskar på alla prov i skolan eller hitta på att någon misshandlar sitt barn. Förtal kan straffas med böter.

Kränkning

Även om den som får en taskig kommentar blir ledsen så är det exempelvis inte olagligt att skriva att någon är dålig på fotboll, eller att någon har fula byxor. Däremot är det dumt och väldigt onödigt att skriva sådana kommentarer, så man bör alltid tänka efter en extra gång innan man skriver något negativt till en annan person på nätet.

En bra regel är att aldrig skriva något oschysst som du inte skulle kunna säga till någon IRL

Detta gäller även när man skriver eller kommenterar till exempelvis modeller, politiker, musiker eller skådespelare.
Kända personer har samma känslor som du och kan också bli både sårade och ledsna av taskiga kommentarer.
En bra regel är att aldrig skriva något som du inte skulle våga säga till personen i verkligheten. En annan viktig sak att alltid tänka på är följande: Att flera gånger skriva elaka saker om samma person kan vara ett brott som kallas för kränkning. Det gäller särskilt om man kommenterar någons hudfärg, kön eller sexuella läggning. Kränkning kan straffas med böter.

Olaga hot

Den typen av näthat som för många kan upplevas som det värsta är att bli utsatt för olaga hot. Exempel på olaga hot som kan vara väldigt skrämmande för mottagaren är om du skriver hur du ska skada någon, förstöra någons ägodelar eller att du ska döda någon. Även de gånger som du själv kanske tycker att det du skriver är på skoj är det väldigt lätt att den som får kommentaren eller meddelandet missförstår dig. Det är alltså hur mottagaren uppfattar det som skrivits som är avgörande.
Tänk alltid därför på hur du själv skulle uppfatta din kommentar om någon skrivit likadant till dig. Att skrämmas kan alltså vara allvarligt brott som kallas för olaga hot. Olaga hot kan straffas med böter eller i allvarligaste fall fängelse.

Viktigt att tänka på

Det finns en sak som är väldigt lätt att glömma när det kommer till de brotten vi pratat om ovan – förtal, kränkning och olaga hot. Gemensamt för alla dessa tre olagliga handlingar är följande: Det är inte bara den som lagt ut den brottsliga bilden, skrivit det hotfulla meddelandet eller den kränkande kommentaren som bryter mot lagen… Det gör nämligen även du som sprider bilden, meddelandet eller kommentaren genom att dela eller retweeta den! Glöm aldrig det!

Tänk även på att du ansvarar för ditt konto på sociala medier och har ansvaret för vad du låter stå kvar eller raderar: ditt konto är en digital anslagstavla! Se alltid till att radera kommentarer som känns fel.

Andra brott på nätet

Utöver det man kallar näthat som vi hittills gått igenom så finns det andra faror på nätet som är viktiga att känna till. Desto större din kunskap är om dessa saker, desto större är chansen att du kan undvika att bli utsatt.
Medan näthat ofta har det uppenbara syftet att såra, förnedra eller skrämma någon så finns det andra beteenden på nätet som är både farliga och olagliga, men desto knepigare att avslöja på en gång. Nedan förklarar vi mer utförligt om detta.

Sexuella övergrepp

När vuxna lurar barn på nätet för att på något sätt försöka utnyttja dem sexuellt är det ett allvarligt brott som heter gromning (från det engelska ordet grooming). Vuxna kan till exempel försöka övertala, muta, locka, skrämma och/eller hota dig att visa dig naken framför webbkameran, berätta privata saker om din kropp eller försöka få dig att mötas upp fysiskt någonstans.

Den som försöker få kontakt med barn låtsas ofta vara i samma ålder och låtsas ha samma intressen som barnen. Därför kan det vara väldigt svårt att veta om du blir kontaktad av ett annat barn eller om det är en vuxen som vill dig illa. Ett trix kan vara att skriva förkortningar som barn och unga använder och känner till, för att se om den andra hänger med.

Om du misstänker att någon du pratar med på nätet är en vuxen som utger sig för att vara ett barn är det viktigt att avbryta kontakten omedelbart. Det är absolut läge att bli misstänksam om du får konstiga frågor om vad du har på dig, om din kropp eller annat som helt enkelt känns fel. Våga lita på din magkänsla och ta alltid det säkra före det osäkra.

Om du av någon anledning tycker det känns svårt att avbryta kontakten med någon som känns obehaglig prata med en förälder, en lärare eller någon annan vuxen som du litar på och som du tror kan hjälpa dig.
Det är mycket viktigt att komma ihåg att det aldrig någonsin är du som gjort något fel ifall detta händer! Det är alltid den som ber om nakenbilder, ställer obehagliga frågor eller vill träffas som gör fel och dessa handlingar ska helst polisanmälas omedelbart!

Identitetskapning och olaga identitetsintrång

Du vet säkert redan att alla människor på nätet inte är helt ärliga. Detta känner de allra flesta till, men ändå är det många som blir lurade varje dag. Det är därför viktigt att hela tiden påminna dig själv om att du aldrig vet helt säkert vem du har kontakt med på nätet. Det finns nämligen många personer som använder fejkade konton med påhittade namn och stulna bilder. Det kan alltså rent teoretiskt verka som att du exempelvis pratar med en klasskompis, när det i själva verket är någon helt annan. Anledningen till att någon luras på detta viset kan skilja sig åt från fall till fall, men oavsett syfte så är det alltid olagligt att utge sig för att vara någon annan eller agera i någon annans namn och denna sortens brott kallas generellt för BEDRÄGERI och kan i värsta fall ge fängelse.
Något som många inte tänker på är att en hel del bilder som publiceras på sociala medier, hemsidor och bloggar är väldigt enkla för vem som helst att ladda ner och det har blivit allt vanligare att fejkade profiler tar bilder från “vanliga människors” profiler och använder som exempelvis profilbilder. Även semesterbilder och annat privat laddas ner och förekommer sedan på fejkade konton, detta för att profilen ska se mer äkta och verklighetstrogen ut. Med detta i åtanke ska du alltid vara försiktig med vad du lägger ut på nätet och om du känner minsta tveksamhet kring en bild så är det säkerligen bäst att inte publicera den.

Ser du profiler som är uppenbart fejkade, eller om du i allra värsta fall skulle se dina egna eller någon kompis bilder på en profil du inte känner till – rapportera kontot. Alla sociala medier har olika tjänster där du kan anmäla misstänkt bedrägeri och fejkade konton. Prata alltid med någon vuxen om du ser något misstänksamt.
Det finns också andra typer av bedrägeri som kan få allvarliga konsekvenser. Det kan vara när en bedragare har fått tag i ditt namn, din hemadress och ditt personnummer och använder dina uppgifter för att beställa varor på nätet i ditt namn. Varorna går sedan till ett utlämningsställe i närheten av din bostad dit bedragaren går och visar upp någon form av id-handling – antingen stulen av dig eller en förfalskad – och hämtar ut varan. Därefter blir du betalningsskyldig.

Det kan också handla om att dina personuppgifter används för att beställa ut ett kreditkort, ta snabba lån (exempelvis sms-lån), spela om pengar nätet eller köpa varor på kredit i butiker. Var alltid extra vaksam om du har ett bank- eller kreditkort av något slag, då kortuppgifter tillsammans med personuppgifter går att utnyttja på väldigt många sätt. Misstänker du att någon du inte känner fått tillgång till dina kortuppgifter är det alltid säkrast att kontakta kortutgivaren (oftast banken) och spärra kortet direkt. Det ska inte kosta dig något att få ett nytt kort om detta sker.

Polisanmäl alltid alla former av misstänkt bedrägeri, då all information är viktig för polisen. I många fall är det större ligor eller nätverk bakom dessa brott, så alla tips som kan hjälpa polisen i arbetet mot dessa bedragare är till nytta.

https://farmacia-espana24.com/