TW Suicid. 2017 tog den brittiska tonårstjejen Molly Russel sitt liv. En fruktansvärd tragedi som inte ska få hända. Ingen människa ska behöva känna sådan uppgivenhet att de ser självmord som enda utvägen och definitivt inte en oskyldig 14-åring som Molly.

Efter Mollys tragiska bortgång upptäckte föräldrarna att hennes Instagram-konto var fullt av bilder, sparade inlägg och annat material relaterat till självmord och självskadebeteende. Liknande material hittades på hennes Pinterest-konto. Mollys pappa Ian Russel blev bestört över upptäckten och hans bestämda uppfattning sedan dess är att Instagram är medskyldiga till hans dotters död, då en upprepad exponering för denna typ av bilder och filmer kan trigga unga personer till självskadebeteende och i värsta fall självmord.

Med anledning av ovanstående valde Ian att gå ut offentligt och prata om dotterns död, delvis med syftet att försöka påverka Instagram (och andra plattformar) att agera mot material som på något sätt visar just självskadebeteende eller självmord. Han startade även Molly Rose Foundation, en stiftelse i dotterns minne som arbetar aktivt mot psykisk ohälsa bland barn och ungdomar med stor fokus på nätet och den digitala hälsan, precis som vi på Nätpolarna.

Enligt en artikel från BBC News den 28 oktober 2019 lovade Instagram i sviterna av Mollys bortgång att de skulle börja agera hårdare mot allt material innehållande självskadebeteende eller självmord – även skämtteckningar och memes. Instagrams högsta chef Adam Mosseri uttalade sig i samma artikel om hur de skulle jobba mer aktivt med dessa frågor och berättade att enbart mellan april och juni under 2019 plockades 834.000 bilder/videos bort från plattformen, varav 77% inte anmälts av någon enskild användare, utan upptäckts av Instagram själva. Ian tyckte trots detta att de borde ”agera snabbare” och ”göra ännu mer”. Där får han även medhåll av Jim Steyer, grundare av Common Sense Media – USA:s största organisation som jobbar för att nätet ska vara säkert för barn och unga.

Ungefär två år senare, närmare bestämt den 17 april 2021, publicerade den engelska tidningen Mirror en stor artikel som åter tog upp problematiken. Detta med anledning av Instagrams planer på att lansera en ny app med barn under 13 år som målgrupp, vilket offentliggjordes bara några veckor efter att tolv tjejer mellan 12-16 på olika sätt skadat sig själva efter att ha träffats i en Instagram-chat med självmordstema. Tre av dem så illa att de fick föras till sjukhus. Polisen menade att aktiviteten i denna grupp utan tvekan var en utlösande faktor till flickornas beteende. Gruppnamnet innehöll till och med ordet ”suicide” (självmord på engelska), så man kan tycka att Instagram borde ha upptäckt detta.

Ian uttrycker sin bedrövelse över dessa händelser i artikeln, men säger också att han tyvärr ”inte är förvånad”. Vidare menar han att Instagram borde fokusera på att åtgärda de brister som uppenbarligen finns när det kommer till att skydda barn och unga, innan de ens överväger att satsa på en ny app som vänder sig till barn under 13 år. Till sitt försvar menar Instagram i artiklen att den nya appen kommer ”fokusera på barnens säkerhet och integritet”, vara ”föräldrakontrollerad” och att syftet med appen är att barnen ska kunna ”följa sina vänner och hitta nya intressen”. Ian undrar då varför de inte gör den befintliga plattformen säker först, om de nu redan vet hur man gör?

Med kännedomen om tragedier som dessa vill vi på Nätpolarna åter igen påminna om att anmäla allt olämpligt ni ser på nätet. Vi vet att det kan kännas meningslöst ibland, men fortsätt att rapportera bilder och videos med våldsamt eller uppviglande innehåll. Det är det enda rätta. Ännu viktigare är att prata med barn och unga i din närhet om dessa saker. Fråga dem hur de mår, fråga dem om de sett något obehagligt på nätet, prata om psykisk ohälsa. Detta är verkligen inga lätta frågor, men just därför får inte hemliga chattgrupper och okända personer på nätet bli ventilen för någon som mår dåligt.

Hör gärna av dig till oss på Nätpolarna om du hör eller ser något du vill prata om. Vi lyssnar!