Ska det bli straffbart för vuxna att ljuga om sin ålder på nätet för att träffa minderåriga?

14-åriga Carly Ryan var en helt vanlig tjej som växte upp i Stirling, en ort belägen i södra Australien. 2006 trodde Carly att hon träffat sin drömkille på MySpace, en social plattform på nätet som var väldigt populär vid denna tidpunkt. Killen hette Brandon Kane och var en 18-årig musiker, född i Texas men numera bosatt i Melbourne. Intet ont anande blev Carly snabbt förtjust i den charmige Brandon, så de började chatta regelbundet. Efter ett tag bytte de även telefonnummer och började ringa varandra.

En dag berättade Brandon att hans pappa Shane skulle åka till Stirling samtidigt som Carly fyllde 15 år och frågade om inte Carly kunde möta upp pappan för att ta emot en present från Brandon. Carly blev såklart jätteglad och efter att Brandons pappa Shane träffat Carlys mamma Sonya Ryan blev han erbjuden en sovplats hos familjen och bjöds in till födelsedagsfesten. Shanes charmiga sätt förändrades under festen och efter ett tag började han bli närgången mot Carly, som bestämt avvisade honom. Med anledning av detta blev han ombedd av Carlys mamma Sonya att omedelbart lämna festen.

Vad sa då stackars Brandon om sin pappas vidriga beteende…? Problemet var att Brandon och Shane var samma person. I själva verket hette han Garry Francis Newman och var en 50-årig pedofil, expert på att förföra minderåriga tjejer på nätet. Detta hade fortfarande varken Carly eller hennes mamma Sonya någon aning om, även om Sonya börjat bli misstänksam och mer noggrant övervaka Carlys trafik på nätet. Sonya blev nämligen mycket oroad och bestört över ”Shanes” beteende. Detta med all rätt.

På något vis lyckades i alla fall Garry övertala Carly att träffa honom vid ett senare tillfälle. Det är oklart vilket alias som användes vid denna träff, men det man vet är att Carly lämnade en tjejkväll hemma hos en kompis för att träffa honom. När Carly inte kom tillbaka larmades polisen och kort därefter hittades Carly på stranden, misshandlad och dränkt. Garry kunde helt enkelt inte acceptera att han blivit avvisad och bestämde sig därmed för att ”fixa Carly”. Ett fruktansvärt slut på en rakt igenom vidrig historia.

Varför berättar vi då detta? Jo, för att än idag – hela 15 år senare – är detta ett avskräckande exempel på hur man aldrig kan vara helt säker på att en främling är den person som den utger sig för att vara på nätet. På denna tiden var MySpace plattformen som användes bland unga, idag är det Snapchat, TikTok och andra forum. Dock är människor som vill barn och ungdomar illa snabba på att lära sig allt nytt, så även om tekniken konstant ändras och utvecklas är metoderna Garry använde sig av liknande än idag. När han greps 11 dagar efter mordet satt han i sin lägenhet inloggad som Brandon Kane och chattade med en ny 14-åring. Tack och lov dömdes han till livstids fängelse med minst 29 år utan rätt till permission.

Kort efter allt detta hemska startade Carlys mamma Sonya The Carly Ryan Foundation Inc. som en reaktion på det bestialiska mordet på dottern. Sonya ville kämpa för ett tryggare internet och var drivande i frågan att kriminalisera beteendet där äldre personer utger sig för att vara i samma ålder som barn och ungdomar de vill ha sexuell kontakt med. 2017 gick lagförslaget slutligen igenom och i Australien kan du sedan dess dömas för brott om du kontaktar minderåriga och ljuger om din ålder. Sonya Ryan har därefter tilldelats flertalet utmärkelser för sitt jobb med att göra nätet till en tryggare plats för barn och unga. All kärlek till henne för detta!

Så, vad tycker DU? Ska Sverige följa Australien och införa en liknande lagstiftning?