Europol/Interpol – Sexövergrepp mot barn på nätet ökar

För ett par veckor sedan rapporterade Sydsvenskan om hur både Interpol och Europol larmar: Allt fler barn utsätts för sexuella övergrepp på nätet och här i Sverige skjuter anmälningarna i höjden. Polisens utredare är dock frustrerade. ”Många av de här barnen lever i en verklighet av våldtäkter” säger Björn Sellström vid polisens nationella operativa avdelning. En digital våldtäkt kan exempelvis vara att genom hot övertala någon att klä av sig naken framför webbkameran och utföra sexuella handlingar. Detta är ett grovt brott som är straffbart.

⁣⁣Bara några dagar senare skrev Sydsvenskan om 20-åriga Helena som när hon var barn fick sina nakenbilder spridda av en hämndlysten ex-pojkvän. Detta är alltså inget hon är ensam om. På nätet köps och säljs dagligen flera tusen bilder på nakna tjejer helt öppet. ”Jag fick veta nu under rättegången att de hade hamnat på en sida på Snapchat som heter Expose som då hade 300 000 följare” berättade hon för Sydsvenskan.⁣⁣

Detta är alltså problem som är betydligt mer omfattande än vad många tror och för polisen är det en ständig utmaning. Vi på Nätpolarna vill råda alla – gammal som ung – att vara väldigt försiktiga med att skicka utlämnande bilder till någon, även om det är er partner. Det finns alltid en risk att bilder hamnar i fel händer och ”läcker ut” på nätet. Vi har full förståelse för att det kan verka spännande att chatta med någon man är attraherad av och det är inget fel i det, men som sagt – var försiktiga. Känslor kan svalna, svartsjuka kan uppstå och vips ångrar du djupt att du skickat de där bilderna.

⁣⁣En annan sak att vara extra uppmärksam på är vuxna män som satt i system att lura unga tjejer i olika chattar. De utger sig för att vara någon i samma ålder, en bekantskap inleds och sedan om tycke uppstår övertalar och manipulerar de minderåriga tjejer att skicka bilder och filmer med hjälp av ”annars berättar jag för alla på din skola” eller liknande hot. Detta är ett vidrigt beteende och självklart brottsligt, så om du är ung och chattar med någon som verkar minsta suspekt – prata med någon vuxen du litar på som kanske kan hjälpa dig att avgöra om det är en annan vuxen du chattar med. Det kanske känns jobbigt, men det är alltid rätt att våga berätta. ⁣⁣

ANMÄL alla former av sexuella trakasserier på nätet, även om polisen lägger ner utredningen. Det är oerhört viktigt för statistiken och hjälper polisen att få mer resurser framöver så vi kan göra nätet säkrare för barn och unga!