”JAG GLUM” – vad menas med det egentligen?!⁣⁣

En av experterna vi samarbetar med är kriminologen och författaren Maria Dufva som idag tipsade oss om ett aktuellt fenomen, nämligen frasen ”Jag glum” som kanske några av er sett på nätet under de senaste två veckorna? ⁣⁣Denna till synes harmlösa fras är ett ”prank” (”bus”) som spridit sig som en löpeld bland barn och unga. Detta händer i detta NU, så viktigt att lyfta omgående i samtal med era barn, elever och andra unga ni möter. ⁣⁣Pranks kan vara hur kul som helst och alla som läser har säkert busringt eller liknande någon gång.

Något äldre läsare minns kanske radioprogrammet Hassan och ni som har ytterligare några år på nacken har säkert fnissat åt Bosse Parnevik eller Kalle Sändare. ⁣⁣Skillnaden på ett bra prank och ett dåligt prank är att den som blir utsatt själv kan skratta åt ett bra prank. Man skrattar MED varandra. Ett dåligt prank däremot lämnar den utsatte med obehag eller i värsta fall rädsla. Detta är INTE kul. Kan vi vara överens om det?⁣⁣

Allra värst är det när våra myndigheter som polis och dylikt utsätts för dessa dåliga pranks, vilket tar tid från deras viktiga jobb. Helt oacceptabelt beteende som våra barn och unga måste förstå konsekvensen av. Tillsammans hjälps vi åt att upplysa!