Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/html/wp-includes/functions.php on line 6114
Vad är näthat? - Nätpolarna

Vad är näthat?

Näthat är ett begrepp som används för att beskriva när en eller flera personer beter sig illa och medvetet är elak mot någon annan på nätet. Det kan vara allt ifrån en taskig kommentar på någons bild till privata meddelanden med rena hot.

Att medvetet såra någon är aldrig en bra sak att göra, men det behöver inte betyda att det är brottsligt.
Det är dock viktigt att vara medveten om att näthat faktiskt kan vara brottsligt och därmed också straffbart. Var denna gräns går berättar vi mer om på sidan: Brott på nätet.

Vem och varför?

Redan i lågstadiet har man identifierat att näthat förekommer och många barn i denna ålder är väl bekanta med uttrycket. Det pratas ofta bland barn och ungdomar om “haters” (hatare) som letar efter fel hos andra och skriver elaka saker på nätet. Näthat är alltså något som numera förekommer från väldigt unga år. Man ska dock alltid komma ihåg att det inte är nätet i sig som hatar, utan det är faktiskt personer som sitter någonstans och skriver.

Vilka är då dessa människor som sprider elakheter och lögner i kommentarsfälten på sociala medier, i chatrum och på andra plattformar? Det finns tyvärr inget enkelt svar på den frågan, men något som tycks vara gemensamt för de som sprider hat är att det är personer som väldigt ofta mår dåligt på ett eller annat sätt. Det kan vara personer som själva är mobbade, som känner avundsjuka gentemot andra, som känner sig hotade av någon annans popularitet, vill ha uppmärksamhet eller helt enkelt är uttråkade och söker kickar.

Det allra viktigaste att komma ihåg både för barn och vuxna är att det aldrig är den som utsätts för näthat som gjort något fel. Det är alltid avsändarens ansvar att uttrycka sig på ett sätt som inte kan uppfattas som kränkande eller taskigt av den som läser. Det är extra noga just hur man uttrycker sig på nätet, då en del uttryck som kanske uppfattas som “coola” eller som “skämt” i verkligheten kan tolkas helt annorlunda när någon läser dem i text. Tänk därför alltid efter en extra gång innan du skriver en kommentar, om du är det minsta osäker på hur den kan uppfattas av andra som läser.